Culoarul Rucar - BranIntre Bran si Rucar se intinde, cale de 22 de km, un spatiu de poveste, cu asezari rustice pitite de-a lungul unui culoar depresionar strajuit, pe de o parte de muntii Piatra Craiului, iar de cealalta parte de muntii Bucegi. Cu sute de ani in urma, pe-aici trecea un cunoscut drum comercial, care lega localitatile Brasov si Campulung. In prezent, aceasta zona, cu maguri, curmaturi si dealuri pe care inca mai cutreiera turmele ciobanilor stiutori a vechilor tehnici de a face branza in coaja de brad, urda si bulz, a devenit una dintre destinatiile predilecte ale turistilor.

Excursii si obiective turistice:1. Varful Magura Mica (Durata 1h/drumetie)(1375m) ofera o frumoasa panorama asupra Tarii Barsei si Parcului National Piatra Craiului. Pe drum puteti admira flora montana, culege fragi sau afine, in functie de anotimp.

2. Manastirea Sfanta Treime (Durata 45min/drumetie) este o manastire in constructie, asezata pe drumul ce leaga satele Magura si Pestera.


3. Pestera Liliecilor din satul Pestera (Durata 1h/drumetie)
Desi a fost descoperita cu secole in urma, primele sapaturi arheologice in Pestera Liliecilor au fost facute in jurul anilor 1950. Acum, Pestera Liliecilor este un monument natural national, parte din Parcul “Piatra Craiului”. Intrarea in pestera se face printr-un culoar ingust, urmat de o grota cu podea ascendenta si de o galerie. Se pot admira formațiuni calcaroase jurasice, formate de-a lungul secolelor, printre care asa-numitele “lacrimi ale pamantului”. Pestera nu este electrificata, pentru a nu aduce nici o modificare habitatului natural al liliecilor. De aceea, o lanterna este necesara daca doriti sa vizitati pestera.


4. Orasul Zarnesti (Durata 15min/6km auto)
Situat la altitudinea de aprox. 720 m, orasul Zarnesti este asezat in compartimentul depresionar Zarnesti-Baraolt, la poalele muntilor Piatra Craiului si este o buna baza de plecare pentru traseele turistice si de catarare din masiv. De aici se poate ajunge usor (13 km) la Cabana Plaiul Foii (849m), principala baza de acces catre creasta muntelui.


5. Prapastiile Zarnestilor (Durata 45min/drumetie)
Reprezinta un impresionant defileu lung de 3-4 km, situat in partea de nord-est a masivului Piatra Craiului, accesul in defileu facandu-se de la Fantana lui Botorog. Peretii care marginesc valea, au o inaltime ce variaza intre 100 si 200 m. Traseul prin prapastii, impresioneaza prin salbaticia peisajului si spectaculozitatea peretilor de stanca, in care alpinisti au deschis numeroase trasee alpine.


6. Piatra Craiului si Parcul National Piatra Craiului (vezi harta)
Este cel mai spectaculos masiv din Carpatii Romanesti, care apare sub forma unei creste calcaroase izolate, intinzandu-se de la Zarnesti la Podul Dambovicioarei, pe 25 de km. Se remarca prin prezenta a numeroase forme carstice de relief : aproximativ 160 de pesteri (Dambovicioarei, Ursilor, Dracilor) si 23 de chei (Dambovitei, Dambovicioarei, Pesterii). Altitudinea maxima a Pietrei Craiului este atinsa in varful La Om, cunoscut si ca Piscul Baciului, avand 2244 m.7. Cabana Curmatura (Durata 2h30min/drumetie)

Situata in Masivul Piatra Craiului la o altitudine de 1.470m, sub curmatura dintre Piatra Mica si Varful Turnul Pietrei Mari, cabana Curmatura este o importanta baza turistica servind ca loc de popas drumetilor care strabat potecile de pe Piatra Mica si creasta nordica a Pietrei Craiului.
8. Cetatea Rasnov (Durata 35min/20km auto)
Cetatea Rasnov este o cetate taraneasca veche, una dintre cele mai bine pastrate cetati taranesti din Transilvania si a fost construita de sasii din Rosenau(denumirea saxona a Rasnovului) pe la mijlocul secolului al XIV-lea, ca loc de refugiu in timpul invaziilor militare. In prezent, in cetate a fost amenajat un muzeu de istorie cu o expozitie ce cuprinde arme, obiecte, imagini si documente vechi. Amplasamentul cetatii ofera o panorama superba asupra intregii depresiuni. Alte obiective turistice ale orasului Rasnov : Cheile Rasnoavei, pestera Rasnoavei si Valea Cetatii.


9. Castelul Bran (Durata 25min/15km auto)
Castelul Bran a fost initial o cetatuie de lemn, pe locul careia, sasii au construit in 1377 o cetate de piatra, care avea rolul de aparare a importantului drum comercial care lega Transilvania (Brasovul) de Tara Romaneasca (Campulung Muscel). In 1920 Consiliul orasenesc din Brasov a daruit Castelul Bran Reginei Maria, in semn de recunostinta fata de contributia adusa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Acest sumbru castel cu elemente gotice si renascentiste a ajuns astfel sa fie transformat de arhitectul Karel Liman intr-o placuta resedinta de vara. In Bran exista si o mica, dar moderna partie de ski, dotata cu teleschi – Partia Zanoaga.


10. Poiana Brasov (Durata 40min/29km auto)
Poiana Brasov este cea mai mare stațiune se ski din Romania, fiind o atractie turistica de renume international. Altitudinea statiunii este de 1030m, cel mai inalt varf - Postavarul are 1803m. Poiana Brasov dispune de 12 partii de schi cu grade diferite de dificultate, 11 ascensoare (3 telecabine, 8 teleschiuri). In centrul statiunii se afla un lac inconjurat de hoteluri si pensiuni, terenuri de sport, baruri si restaurante. In anul 1951 Poiana Brasov a gazduit Jocurile Internationale de Iarna studentesti.11. Orasul Brasov (Durata 50min/35km auto)
Brasovul are farmecul sau atat prin mostenirea medievala si relieful ce-l inconjoara, cat si prin aerul boem al orasului, dat de strazile din centrul istoric, aglomerate si intesate cu localuri, terase si magazine. Principalele obiective turistice : Casa Sfatului; turnurile si bastioanele vechilor fortificatii (Turnul Alb, Turnul Negru si Bastionul Tesatorilor); Biserica Sf. Bartolomeu, in stil gotic timpuriu; Biserica Neagra, in stil gotic, cu o celebra colectie de covoare orientale; Biserica voievodala "Sf. Nicolae" din Schei si Complexul Muzeal Prima Scoala Romaneasca, cu un patrimoniu de 4000 de carti vechi si peste 30.000 de documente ; Muzeul "Casa Muresenilor".


12. Se pot face si alte drumetii mai scurte sau mai lungi in satul Magura, excursii cu bicicleta pana in satul Pestera, in Prapastiile Zarnestilor, la Plaiului Foii sau chiar la Cabana Curmatura.


Sarbatori traditionale

Artele populare precum olaritul, blanaritul sau incondeiatul oualor sunt foarte raspandite in aceasta zona. Aici se organizeaza si sarbatori traditionale precum "Nedeia" de la Fundata - sarbatorirea intoarcerii oierilor din munti , care are loc in luna august si "Masuratul laptelui", o sarbatoare de mijloc de vara. La Bran, in fiecare an, in ultima sambata din luna septembrie are loc sarbatoarea "Ravasitul oilor" - oile coboara de la munte si sunt preluate de proprietari.